Druhy těstovin   

Špagety

Velice oblíbené dlouhé těstoviny podávané se směsí z mletého masa, uzeniny čí zeleniny a v dalších úpravách, případně jen prostě s kečupem.

Makaróny(Macherroni)
Vhodné na klasickou přípravu a především na zapečené těstoviny.

Kolínka Pipa rigate
Vhodné k omáčkám, které na nich výborně drží.

Vřetena
Vhodná na saláty, omáčky a dresinky a podobné tekuté přísady či doplňky.

Mušle
Do prostoru mušlí se vejde dostatek omáčky.

Písmenka a obrázky
Zajímavé tvary do polévek především pro děti.

Anellini, corallini, filini, orzo, perline, riso, stelle, tempestina
Tyto těstoviny ( hvězdičky, písmenka, korálky atd.) se hodí jako ozdoba do polévek.

Fusilli, gemelli
Tyto vřetýnka, či spirály jsou vhodné pro tekutější omáčky, protože v nich výborně drží.

Penne lisce, penne rigate, penne zitoni
Krátké trubky rýhované či hladké se hodí výborně k zapékání. Vyrábějí se rovné i zahnuté.

Chifferri rigati, chifferini lisci, coquillettes, pipe , conchiglie rigate
Kolínka a mušličky jsou skvělé do salátů a jsou také oblíbené jako zavářka do vývaru. Mušličky jsou výborné na omáčku pesto.

Farfalle
Motýlci se hodí do salátů, ale i s různými rajčatovými omáčkami.

Bucatini, fettuccine, spaghetti, tagliatelle, pappardelle
Dlouhé těstoviny jsou výborné s mletým masem.

Tortellini
Jsou plněné těstoviny masem, sýrem, šunkou, houbami .

Capellini
Velmi jemné tenké nudličky

Canneloni
Silnější trubičky, které se plní a zapékají

Cappelletti
Malé kloboučky

Rigate
Lastury, mušle

Fedeli
Tenké dlouhé válečky

Fettucine
Hnízda z širších nudlí

Lasagne
Plátky, čtvercové a obdélníkové

Lasagnette
Velmi dlouhé plátky

Lumache medie
Drobné ulity

Oricchiette
Ouška

Pastina
Zavářka do polévek, různé tvary

Penne
Krátké šikmo seříznuté trubičky

Raviolli
Plněné čtvercové taštičky

Riccini
Ulity s okrajem

Ruoti
Kolečka, volanty

Vermicelli
Tenké vlasové nudle