Zelná roláda

 

Suroviny:

250 ml mléka

50 g dlouhozrnné rýže

150 g hovězího

150 g vepřového

150 g skopového masa

30 g špeku

2 cibule

1 stroužek česneku

30 g másla

3 polévkové lžíce nasekané petrželky

1/2 lžičky oregana

2 žloutky

špetka soli, mletý pepř

12 až 18 plátků nejlépe čínského zelí

250 ml masového vývaru

 

 

Postup přípravy: 

Mléko svaříme s 1/8 l vody, rýži ve směsi na mírném plameni uvaříme (asi 20 min.). Maso i špek rozemeleme. Cibuli a česnek nakrájíme, v 10 g másla lehce osmažíme a necháme vychladnout. Maso promícháme s bylinkami, žloutky, cibulí a česnekem, posolíme a opepříme. Přidáme uvařenou rýži. Listy zelí krátce povaříme ve vařící vodě, odkapeme a nožem z nich odstraníme tužší středovou část. Listy rozprostřeme, osolíme a opepříme. Masovou směs rozdělíme na dvanáct dílů, vložíme je na zelné listy a srolujeme. Pekáč vymastíme máslem, poskládáme do ní zelné rolády a zalijeme je vývarem. Zbývající máslo ve formě vloček poklademe na roládky. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 stupních asi 35 až 40 minut.