Tortilly z pšeničné mouky

 

Suroviny: (12 ks)

450 g mouky

lžíce soli

85 gramů sádla nebo rostlinného tuku

 

Postup přípravy: 

Mouku, sůl a tuk propracujeme v míse, přidáme dvě deci teplé vody a vypracujeme jemné, pružné těsto. Na pomoučněné pracovní ploše propracujeme těsto tak, aby bylo hladké a nelepilo se. Zabalíme do vlhké utěrky. Oddělujeme zhruba jednu dvanáctinu těsta (zbytek ponecháme v zabalené v utěrce) a vyválíme placku. Položíme ji na talíř a obřízneme nožem. Zbytek těsta znovu použijeme. Hotové placky posypeme moukou, aby se nelepily k sobě. Na pánvi (nebo na horkém plechu) je prudce a krátce opečeme po obou stranách (ne dlouho, jinak ztratí pružnost, stačí i jen deset sekund), hotové udržujeme teplé!

 

Pozn.: tortilly si lze připravit i do zásoby - v tom případě je necháme vychladnout, proložíme potravinářským papírem a v mikrotenové tašce vložíme do mrazáku. Takto je lze uchovat i dva měsíce. Rozmrznout necháme při pokojové teplotě a pak ohřejeme, například v mikrovlnné troubě.