Preclíky

 

Suroviny:

500 g polohrubé mouky

30 g droždí

1 lžička pískového cukru

125 g tuku

3 dcl piva

2 žloutky

sůl, mletý pepř

drcený kmín

tuk na vymazání plechu

žloutek a mléko na potření těsta

na posypání - mák, celý kmín, sezamová semínka, hrubá sůl  

 

Postup přípravy: 

K prosáté mouce rozdrobíme droždí, přidáme cukr, malé množství piva a lehce zahrneme moukou. Nádobu přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Dále přidáme tuk, žloutky a špetku soli, vypracujeme těsto, které rozdělíme na menší dílky a na vále je vyválíme na menší prameny. Z těchto pramínků vytvoříme různé druhy (preclíky, kolečka...).

Pak je přeneseme na tukem vymazaný plech, potřeme žloutkem, který jsme rozmíchali s trochou mléka. Dozdobíme mákem, kmínem nebo hrubou solí a pečeme v předem vyhřáté troubě do růžova.