Pirožky

 

Suroviny:

Na těsto:

250 g hladké mouky

sůl

100 g margarinu nebo másla

85 g vepřového sádla

3 lžíce studené vody

tuk na pomazání plechu

žloutek a 1 lžíce mléka na potření

Náplň:

30 g másla

1 cibule

250 g libového hovězího masa

1 natvrdo vařené vejce

2 lžíce sekaného kopru

sůl, mletý pepř

 

Postup přípravy:

Studenýma rukama vypracujeme pevné, křehké těsto, které necháme 60 minut v chladnu. Mezitím připravíme náplň. Na rozpuštěném másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté hovězí maso a dusíme asi 10 minut. Do trochu vychladlé směsi přidáme nadrobno posekané natvrdo vařené vejce, čerstvý kopr, sůl, pepř a vše dobře propracujeme. Vychladlé těsto rozválíme na sílu 3 mm, skleničkou vykrajujeme kolečka, do středu každého dáme lžíci náplně, kolečka přehneme v půli a těsto na okraji stlačíme. Pirožky poskládáme na tukem potřený plech, potřeme je žloutkem rozmíchaným v mléce a upečeme do zlata.