Domácí chléb

 

Suroviny:

1 kg žitné celozrnné mouky

1 kg hladké mouky

1 litr podmáslí případně kyselého mléka nebo syrovátky

2 polévkové lžíce soli

1 kostka droždí

 

Postup přípravy:

V malém rendlíku zahřejeme na tělesnou teplotu trochu vody se špetkou cukru a mouky. Rozdrobíme do něho droždí a necháme asi 5 až 10 minut nakvasit. Mezitím ohřejeme podmáslí nebo syrovátku aby byla teplá, ale ne horká. Z mouky, droždí a podmáslí uhněteme vláčné těsto (případně můžeme přidat vodu), které necháme asi hodinu kynout. Do těsta můžeme přidat mletý kmín, lněná semena, apod. Potom rozehřejeme troubu, z těsta uhněteme dva bochníky, které potřeme podmáslím a posypeme kmínem, mákem, sezamem, apod. Chleba pečeme asi 1 až 1 1/2 hodiny při 195 stupních.