Mousaka
(Mousakas)

Suroviny:
1 kg lilků
½ kg brambor
½ kg mletého masa
1 malá konzerva rajčatového protlaku
1/3 šálku olivového oleje
2 nadrobno nakrájené cibule
bobkový list
1 stroužek česneku
1 ½ šálku strouhaného sýru
olej ke smažení
pepř, sůl
Bešamelová omáčka:
1 šálek másla
1 šálek mouky
4 šálky mléka
2 vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup přípravy:
Lilky a brambory pokrájíme na plátky. Na oleji osmahneme česnek, cibuli a přidáme mleté maso a cca 10 minut restujeme. Přidáme protlak a necháme asi 30 minut vařit. Poté na vymazaný plech naskládáme polovinu brambor, na ně polovinu podušeného mletého masa a posypeme strouhaným sýrem. Na tuto vrstvu opět brambory, potom lilky, maso.
Nyní připravíme bešamelovou omáčku. Necháme v hrnci rozpustit máslo, přidáme mouku a asi 5 min mícháme, potom podlijeme studeným mlékem a za stálého míchání necháme vařit. Poté odstavíme hrnec, osolíme, opepříme a přichutíme muškátovým oříškem. Nakonec rozšleháme do omáčky vajíčka a připravenou omáčku vlijeme na naskládané suroviny v pekáči. Všechno pečeme v troubě asi 40 min do růžova.

 

Tisk