Vánočka

Suroviny:
500g polohrubé mouky
špetka soli
100g cukru
1 vanilkový cukr
150g másla
3 žloutky
špetka muškátového květu
hrstka rozinek máčených v rumu
hrstka spařených oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí
1 vejce na potření
kvásek z 50g droždí
250ml mléka
1 lžíce cukru

Pracovní postup:
Z přísad vypracujeme hladké těsto, které se nelepí ani na mísu a ni na vál. Je- li řídké, přidáme mouku. Dobře propracované těsto dáme do mísy, posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na 1,5 hod. kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 dílů, vyválíme z nich dlouhé válečky, spleteme čtyři, tři a dva válečky v copy, složíme je na sebe, spíchneme je na dvou nebo třech místech špejlí, aby se při pečení nerozjížděly a vánočku necháme ještě půl hodinky kynout. Mezitím rozehřejme troubu, vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme asi 45 minut při 180 stup. Koncem pečení snížíme teplotu na 150 stupňů.

 

 Tisk