Vdolky

Suroviny:
500 g hladké mouky
50 g cukru
40 g másla
20 g droždí
2 žloutky
mléko
sůl
povidla
tvrdý tvaroh
kysaná smetana
moučkový cukr

Postup přípravy:
Z droždí části mléka, malého množství cukru a malého množství mouky připravíme kvásek, který
necháme na teplém místě zkynout. Po vykynutí kvásek vmícháme do prosáté mouky, přidáme žloutek a sůl. Přilijeme vlažné mléko a vařečkou hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy a vařečku. Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a krájíme na obdélníčky, ze kterých tvoříme nejprve kuličky a po opětném vykynutí tvoříme vdolky. Klademe je na vymaštěný plech, potíráme rozpuštěným máslem a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Po upečení vdolky zdobíme povidly, posypeme strouhaným tvarohem, zakapeme kysanou smetanou a pocukrujeme.

Tisk