Švýcarský dort

Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla
sůl špetka
150 g cukru
2 ks vajec
300 g cukr 300 g
240 g ořechových jader
2,5 dl smetany na šlehání
1 lžíce medu
1 lžička  rozpuštěného másla
2 lžíce rybízového džemu

Postup přípravy:
Do předem vychlazené mísy dáme prosátou mouku, nadrobno posekané máslo, sůl a cukr. Přidáme rozkvedlaná vejce a rukama (které jsme před tím chvíli oplachovali pod proudem studené vody) rychle vypracujeme hladké těsto a uložíme zabalené do folie na 20 minut do chladna.
Cukr nasypeme na suchou pánev a za stálého míchání bez přidávání vody upražíme do světle hněda, přidáme vyloupaná vlašská jádra a 2 – 3 minuty společně pražíme. Pak opatrně (pozor, hmota je velmi horká) přidáme smetanu a jakmile se cukr rozpustí, přimícháme med.
Ze 2/3 vychlazeného těsta rozválíme placku asi 3 mm silnou. Kulatou formu vymažeme slabě máslem a vložíme do ní rozválené těsto, které jsme kolem dokola vytáhli a utvořili asi 5 cm vysoký okraj. Povrch těsta nejprve pomažeme rybízovým džemem a pak rovnoměrně rozložíme ořechovou náplň. Vytažené okraje přehneme přes náplň a lehce potřeme vodou. Ze zbylého těsta vyválíme placku stejné velikosti jako byla první a náplň jí přiklopíme. Pečeme ve středně teplé troubě 60 minut. Dort nesmí ztmavnout, přikryjeme jej tedy před koncem stanovené doby alobalem.
Upečený necháme vychladnout, celý dort zabalíme do alobalu a necháme uležet. Vydrží dlouhou dobu, můžeme ho připravit i 14 dní předem. Dort nesmíme krájet hned po upečení.

Tisk