Strakonický koláč

Suroviny:
400 g hladké mouky
120 g másla nebo Hery
80 g cukru
kostička droždí
2 dl mléka
1 vejce
špetka soli
lžička strouhané citronové kůry
drobenka ze 4 lžic hrubé mouky
3 lžic cukru
vrchovatá lžíce másla
tuk na plech
Náplně: tvarohová s rozinkami, marmeládová ze švestek, jahod nebo třešní, jablečná povidla, mletý mák vařený v mléce s cukrem.

 

Postup přípravy:
Mouku prosejeme do mísy, do důlku uprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr a teplé mléko. Mouku doplníme zbytkem cukru, solí, citrónovou kůrou z dobře omytého citronu, zaděláme kváskem, přidáme vejce a změklý tuk. Dobře vypracované těsto necháme na teple vykynout. Mezitím si připravíme náplně. Tvaroh umícháme s cukrem a vejcem, přidáme i rozinky. Marmeládu promícháme a je-li hustá, zředíme ji vařící vodou. Mletý mák povaříme s mlékem a osladíme. Vykynuté těsto rozprostřeme na vymaštěný plech, potřeme náplněmi, posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě.

Tisk