Smažené banány

Suroviny:
120 g hladké mouky
špetka soli
½ lžičky mleté skořic
1 ušlehané vejce
1 lžíce oleje
6 lžic mléka
1 vaječný bílek ušlehaný do tuha
6 lžic brandy nebo rumu
2 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
6 oloupaných zralých banánů, nakrájených na příčné dílky o síle asi 1,2 cm
olej na smažení
moučkový cukr 

Postup přípravy:
Polovinu mouky přesijeme se solí a skořicí do velké mísy a uprostřed uděláme důlek. Vlijeme ušlehané vejce, olej a mléko a rozmícháme vařečkou. Postupně vmícháme i okolní mouku. Vymícháme hladké těsto a necháme při pokojové teplotě asi půl hodiny odpočinout.
Vaječný bílek ušleháme do tuha a opatrně vmícháme do těsta.
Zatímco těsto odpočívá dáme do mísy brandy nebo rum. Cukr a smícháme aby se cukr rozpustil. Přidáme citr. šťávu a nakrájíme banány na kousky. Dáme do mísy a zamícháme tak, aby byly přikryté. Necháme asi 20 mino odležet a občas promícháme.  Rozehřejeme olej na pánvi asi na 190 stupňů. Banány namáčíme v těstě a po částech vkládáme do horkého oleje. Necháme okapat na ubrousku a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Tisk