Skořicoví šneci

Suroviny:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
3 lžíce cukru krupice
1-2 dl mléka (podle potřeby)
2 dl sladké smetany
náplň:
rozinky
rum
vanilkový cukr
med
perník
poleva: 150 g moučkového cukru, 1-2 lžíce horké vody, 1 lžička rumu

Postup přípravy:
Mouku prosejeme do větší mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko a necháme vykynout. Potom vmícháme smetanu, vejce, sůl a vypracujeme těsto, které necháme kynout. Během kynutí těsto několikrát propracujeme. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné utěrce na plát, který potřeme rozehřátým máslem a poté medem (používáme mašlovačku). Posypeme rozinkami namočenými v rumu, strouhaným perníkem, skořicí a vanilkovým cukrem. Stočíme jako roládu a ostrým nožem pokrájíme na plátky 2-3 cm silné. Jejich spodní stranu ponoříme do hladké mouky a vložíme na tukem vymazaný plech v rozestupu asi 4-5 cm. Upečeme dozlatova a vychladlé šnečky potřeme bílou cukrovou polevou, kterou zhotovíme smícháním cukru, horké vody a rumu.

Tisk