Rybízový koláč s polevou

Suroviny:
1 hrnek mléka
8 lžic oleje
špetka soli
2 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku pískového cukru
3/4 kostky droždí
hladká mouka na vyválení těsta
tuk na vymazání plechu s vyšším okrajem
strouhanka na posypání těsta
rybíz (asi 1500 g)
Poleva:
3/4 hrnku moučkového cukru
2 lžíce solamylu
3/4 hrnku smetany ke šlehání
1 vejce

Postup přípravy: 
Do vlahého mléka přidáme olej, špetku soli, mouku, cukr a rozdrobené droždí. Vypracujeme těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Poté z těsta vyválíme na pomoučeném válu plát, přeneseme jej na tukem vymazaný plech a kolem obvodu plechu vytvarujeme okraj vysoký asi 1 cm. Těsto posypeme strouhankou, poklademe stejnoměrnou vrstvou rybízu a polijeme smetanovou polevou. Ve středně vyhřáté troubě zvolna upečeme.
Příprava polevy: Cukr smíchaný se solamylem promícháme se smetanou, ve které jsme rozkvedlali vejce.

Tisk