Rybízový koláč

Suroviny:
200 g másla
200 g cukru
200 g hladké mouky
4 vejce
1/3 balíčku prášku do pečiva,
1 lžíce citrónové šťávy
500 g rybízu
2 lžíce polohrubé mouky
máslo a hrubá mouka na vymaštění a vysypání plechu
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:
Změklé máslo smícháme s cukrem, žloutky, citrónovou šťávou a vymícháme na hladký krém. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme spolu s prosetou moukou smíchanou s práškem do pečiva do připraveného krému. Směs rozestřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech, posypeme opraným, okapaným a v mouce obaleným rybízem, posypeme cukrem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Po vychladnutí koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na dílky. Při podávání můžeme ozdobit šlehačkou.

Tisk