Jablkový závin s octem

Suroviny:
30 dkg hladké mouky
10-20 dkg tuku
l vejce nebo jen žloutek
lžíce octa, špetka soli
vlažná voda (dle potřeby)
pokrájená jablka
cukr, skořice (ořechy, rozinky)
strouhanka (nasaje šťávu z jablek, která pak nevytéká)

Postup přípravy:
Do mouky přidáme špetku soli, promícháme, pak do důlku v mouce rozklepneme vejce (nebo jen žloutek), dáme lžíci octa, rozpuštěný tuk a vlažnou vodu. Vypracujeme vláčné těsto. Na chvíli přiklopíme teplým kastrolem nebo teplou pokličkou a necháme 15 – 30 min. odpočinout. Pak na vále vyválíme těsto. To nejprve posypeme strouhankou (lepší je obdělaná na másle), na ni dáme postrouhaná jablka, ty posypeme cukrem, skořicí, případně strouhanými ořechy a rozinkami. Těsto zavineme, kraje dobře uzavřeme, přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem - upeče se dozlatova. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 stupňů

 

 Tisk