Marmeládový dort

Suroviny:
250g másla pokojové teploty
500ml jemného krystalového cukru
750ml polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička soli
125ml pomerančové marmelády
1 lžíce nastrouhané, pomerančové kůry
4 větší vejce
Poleva:
175g tmavé čokolády
125ml šlehačky
1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry na ozdobu (mandlových lupínků)

Postup přípravy:
Předehřejeme troubu na 180°C. Vyložíme dno 23cm dortové formy pečícím papírem. Stěny formy vymažeme máslem.
Smícháme máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, sůl, marmeládu, pomerančovou kůru, a vejce v míse. Našleháme elektrickým šlehačem asi 3min. do spojení. Nalijeme těsto do připravené formy.
Pečeme cca 60-75min. ve středu trouby, až zapíchnutá špejle do středu dortu je po vyjmutí čistá. Po upečení položíme dort na mřížku a necháme 30min zchladnout. Vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce.
Rozkrojíme dort horizontálně a potřeme spodní část polovinou polevy. Položíme vrchní část dortu nahoru a potřeme zbytkem polevy. Ozdobíme kůrou, nebo např. mandlovými lupínky.
Poleva: Rozlámeme čokoládu na kousky. Nalijeme šlehačku do kastrolku a přivedeme ji do varu. Sejmeme z ohně a zamícháme dovnitř čokoládu. Mícháme, až se čokoláda rozpustí. Necháme vše zchladnout a přikryté dáme do chladničky, po ztuhnutí ještě našleháme.

Tisk