Koblihy

Suroviny:
Těsto:
600 g polohrubé mouky
90 g cukru
90 g másla
5 žloutků
5 g soli
2 lžíce rumu
40 g droždí
kůra z 1/2 citrónu
3 dl mléka
60 g hladké mouky na pomoučení válu
Ostatní:
200 g marmelády
olej na smažení (nebo sádlo)
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy: 
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát o síle asi jednoho centimetru. Na jedné polovině naznačíme kulatým vypichovačem kolečka a do jejich středu naneseme hromádky marmelády. Z druhé poloviny plátu vykrájíme kolečka, která na hromádky marmelády přiložíme a okraje koleček přitlačíme. Potom celé vykrojíme kulatým vypichovačem a odložíme vždy spodkem nahoru, nejlépe na prkénko s pomoučenou utěrkou.
Vykrájené koblihy přikryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout. Vykynuté koblihy vkládáme do rozpáleného oleje nebo sádla a po obou stranách osmažíme. Osmažené vyjmeme a necháme na misce okapat.
Vychladlé sypeme na povrchu moučkovým cukrem. Z uvedených surovin lze usmažit přibližně třicet koblih.

Tisk