Italský meruňkový koláč

Suroviny:
210 g hladké mouky
100 g másla
100 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
1 žloutek
2 lžíce vody
1 kg meruněk
3 lžíce krupicového cukru

 

Postup přípravy:
Meruňky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. V malém množství oslazené vody je podusíme, pak scedíme a necháme odkapat. Mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, máslo, žloutek a vodu rychle zpracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu asi hodinu odležet. Z těsta vyválíme kolo o průměru 30 cm, vložíme do koláčové formy, převislé okraje odkrojíme. Těsto na dně formy propícháme vidličkou a krátce předpečme v horké troubě. Pak je poklademe dobře odkapanými meruňkami a koláč dopečeme.

Tisk