Hrušky na červeném víně
(Francie)

Suroviny:
570 ml suchého červeného vína
šťáva z jednoho citronu
1 proužek citrónové kůry
225 g cukru
1 kousek skořice v celku
6 malých zralých, ale pevných hrušek oloupaných, ale se stopkami

Postup přípravy:
Ve velkém hrnci přivedeme k varu víno, citrónovou šťávu s kůrou, cukr a skořici.. Mícháme dokud se cukr nerozpustí a pak vaříme zprudka 1 minutu.
Hrušky podélně oloupeme a odstraníme bubáka. Hrušky postavíme do slabé vroucího vína stopkami nahoru. Pomalu vaříme 20 minut do měkka. Pokud sirup hrušky úplně nezakryje , vaříme je položené na stranu a často je obracíme a poléváme. Hruška necháme v sirupu ochladit a vyndámeje až jsou vlažné. Také vyndáme citr. kůru a skořici a vyhodíme. Sirup nalijeme na hrušky a podáváme, nebo dáme do lednice a podáváme studené. Hrušky můžeme zdobit mandlemi a šlehačkou.

 

 Tisk