Hruškový koláč

Suroviny:
Těsto:
300 g mouky
90 g másla
špetka soli
60-70 g cukru
půl lžičky kypřícího prášku
7-8 lžic mléka
Náplň:
3 jablka
8 hrušek
80 g cukru
šťáva z půlky citrónu
0,3 l červeného vína
trochu skořice a tlučeného hřebíčku
3 lžíce jablečné šťávy
máslo na vymazání formy
2 lžíce rybízového želé

Postup přípravy:
Mouku nasypeme na vál, máslo nakrájíme na kousky a zpracujeme s moukou jako drobenku. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto. Jablka a dvě hrušky oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kousky a uvaříme s cukrem, citrónovou šťávou, červeným vínem, skořicí, hřebíčkem a koncentrovanou jablečnou šťávou doměkka.
Šťávu scedíme a ovoce necháme odkapat. Šest zbývajících hrušek oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na 0,5 cm silné půlměsíčky a ve scezené šťávě uvaříme tak, aby zůstaly pevné. Těsto rozválíme na tloušťku 3 mm, dáme do vymazané formy a několikrát vidličkou propíchneme. Šťávu z vařených hrušek smícháme s předvařenými kousky ovoce, rozmixujeme nebo prolisujeme a uvaříme na hustou kaši. Vychladlou kaší potřeme koláč a pečeme ho při 220°C asi 30 minut. Potom koláč ozdobíme plátky hrušek a pečeme dalších 10 minut.

Tisk