Briošky
 

Suroviny:
500 g hladké mouky
110 g másla
90 g krystalového cukru
40 g droždí
5 g soli
4 žloutky
1/4 l mléka
malá odlivka rumu
balíček vanilkového cukru
strouhaná kůra z citrónu
žloutek na potření
několik rozsekaných kostek cukru
tuk a mouka na plech 

Postup přípravy: 
Těsto zaděláváme rychle, ne dlouho, aby nám nezhouževnatělo. Hladké těsto pak vyklopíme z misky na pomoučený vál, rozřízneme na čtyři stejné díly. Každý díl rozkrájíme na pět stejných kousků, ze kterých vytvarujeme koule. Z poloviny postupně vytvarujeme malé večky, které rozdělíme na připravený plech spolu se zbývajícími koulemi. Potřeme žloutkem a posypeme sekaným kostkovým cukrem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 210 stupních patnáct minut do zlatohněda. Dobu a teplotu dodržíme, jinak by briošky vyschly.

Vychlazené, nadýchané a vláčné briošky podáváme ke kávě nebo čaji.

 

 Tisk