Vepřové na švestkách

Suroviny:
2-3 vepřové plátky
450 g sušených švestek
570 ml bílého vína
45 g másla
1-2 polévkové lžíce mouky
sůl a pepř
1 polévková lžíce rybízového džemu
280 ml smetany

Postup přípravy:
Švestky máčíme asi hodinu v bílém víně a pak je dáme do vyhřáté trouby na nízký stupeň, aby více změkly. Pokud jsou již měkké není potřeba dávat do trouby.
Maso obalíme v mouce a opečeme ho na másle. Přidáme polovinu tekutiny, ve které jsme namáčeli švestky, pánev přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi 45 minut.
Když je maso měkké, nalijeme tekutinu do malého rendlíku a přivedeme k varu, asi 1*4 necháme odpařit a poté přidáme rybízovou marmeládu. Mícháme do rozpuštění a přidáme smetanu. Opět přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Omáčkou polijeme maso, ohřejeme a přidáme na něj švestky a servírujeme.

 

 Tisk