Mořské slávky
(Francie)

Suroviny:
1,5 kg slávek
430 ml suchého bílého vína
4 najemno nakrájené šalotky
1 utřený stroužek česneku
1 svazeček bylinek (bobkový list, tymián, petržel)
140 ml smetany
3 polévkové lžíce másla nakrájeného na malé kousíčky
2 polévkové lžíce petržele najemno

Postup přípravy:
Slávky dobře očistíme a ty s prasklou skořápkou vyřadíme. Dáme je do velké mísy se studenou vodou a necháme odležet asi hodinu. Mezitím si najemno nasekáme petržel.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu víno a přidáme šalotku, česnek a bylinky. Přidáme slávky a vaříme cca 5 minut. S hrncem občas zatřeseme, nebo slávky mícháme aby se otevřely. Otevřené slávky dáme na mísu, ostatní vyřadíme.
Polovinu tekutiny přecedíme do jiného hrnce a přidáme smetanu. Přivedeme k varu, aby omáčka zhoustla. Po kouskách všleháváme máslo, přidáme petržel. Poté nalijeme na slávky a podáváme.

 Tisk