Masové kuličky

Suroviny:
250 g mletého libového bůčku nebo vepřového ramínka
2 vařené rozmačkané brambory
1 vejce
1/2 lžičky zázvoru
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky Vegety
špetka soli
na špičku nože kypřící prášek do pečiva
1dl vody
tuk na smažení.

Postup přípravy:
Do mletého masa vmícháme po částech vodu a rozšlehané vejce. Pak přidáme koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Z masové směsi rukou tvoříme stejně velké kuličky a smažíme je v tuku do zlatova, podobně jako karbanátky.
Na rozdíl od nich mají kuličky výraznější "masovou" chuť a díky bramborám a prášku jsou jakoby nadýchané, kypré.
Pro změnu se může do těsta přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo lžíce kopru.

Rada: pokud k mletému masu přidáte místo brambor trochu Solamylu nebo mouky, můžete ze směsi tvořit malé knedlíčky a zavařit je do polévky místo obvyklých játrových.

Tisk