Lotrinský koláč

 

Suroviny:

250 g hladké mouky

75 g másla

2 žloutky

Náplň:

150 ml smetany

1 žloutek

2 hrsti strouhaného sýra (ementálu)

muškátový oříšek

80 g šunky

sůl

 

Postup přípravy:

Mouku se solí, žloutky a změklým máslem zpracujeme na vále na tuhé těsto a dáme do chladničky odpočinout. Pak je rozválíme, vykrojíme kulatou placku a z odkrojků těsta uděláme ve formě asi 1 a ½ cm vysoký okraj. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do světle růžova. Potom koláč vyjmeme, poklademe ho plátky šunky, zalijeme sýrovou smetanou a dopečeme.

Náplň: ve smetaně rozmícháme strouhaný sýr, žloutek, osolíme a přidáme muškátový oříšek.