SLADKOSTI

druhy těst:

Kynutá těsta

- Kynutá těsta zaděláváme vždy z mouky mírně vlažné, nikoliv studené. Dávka droždí je závislá na množství tuku i na hustotě těsta. Na běžné koláče a buchty používáme většinou na 1 kg mouky asi 150 g tuku a 40 g droždí. Droždí rozetřeme v hrnečku s trošičkou cukru, promícháme s několika lžícemi vlažného mléka a malým množstvím mouky, lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy nebo na vál prosejeme mouku, do které uděláme doprostřed důlek, do kterého vlijeme kvásek, žloutky, rozetřený tuk, mléko, cukr, promícháme a vypracujeme těsto, které nakonec poprášíme moukou a necháme vykynout pod utěrkou.
- Zda je těsto dostatečně upečeno vyzkoušíme špejlí, kterou vpíchneme do nejvyšší části moučníku a jestliže je špejle po vyjmutí suchá (není na ní přichyceno těsto) je moučník hotov.
- Upečený moučník necháme po vyjmutí z trouby cca 5-10 minut stát, teprve potom vyjmeme z formy

Piškotová těsta
- základem tohoto těsta jsou vejce, cukr a hladká nebo polohrubá mouka.
- po nalití piškotového těsta do formy jej nahrneme více ke stěnám - při pečení se srovná (těsto více nabývá uprostřed)
- když pečeme moučník z piškotového těsta troubu příliš neotvíráme, těsto by nám mohlo spadnout
- upečený moučník necháme po vyjmutí z trouby cca 5-10 minut stát, teprve potom vyjmeme z formy
nejde-li nám moučník vyklopit, dáme na dno formy mokrou utěrku a moučník se po chvilce odlepí

Třená těsta
- z tuku, cukru a žloutků připravíme hladké těsto, které necháme při pokojové teplotě asi 2 hodinky změknout, pak rozetřeme s cukrem a postupně přidáváme žloutky, potom přidáme po částech mouku s kypřícím práškem, mléko a tuhý sníh s bílků.

Linecká těsta
- připravujeme z hladké mouky, tuku, cukru, žloutků nebo vajíček. Někdy přidáváme, oříšky, mandle, kokos, kakao..apod.. těsto musíme nechat cca 1 hodinu v chladničce odležet

Listová těsta
Většinou kupujeme již hotové, čerstvé, nebo mražené.