Bylinky:

BAZALKA
Jako koření se používají čerstvé i sušené listy a výhonky.
Dávají se do polévek ( zeleninové, rajčatové, rybí ) a do omáček ( rajské ), dále je výborná k masům, drůbeži, zvěřině a rybám ( nejčastěji s rozmarýnem a šalvějí ), k sýrovým a vaječným pokrmům, velmi často se s ní dochucují těstoviny. Používá se rovněž k nakládání zeleniny, aromatizuje octy a zálivky. Je nedílnou součástí pizzy a fazolí. Při tepelné úpravě používáme častěji sušené a drcené koření. Jejími cnostmi jsou vlastnosti, které posilují srdeční a nervovou činnost, podporuje trávení a činnost ledvin. Uvítají ji ve svých jídelníčcích nemocní při žlučníkových, ledvinových dietách a dále při onemocnění srdce a cév. 

ESTRAGON
Vytrvalá rostlina má původ ve střední a jihozápadní Asii. Proto je estragon tak častý v kuchyni Arménů , Turků, ale je i velmi oblíben ve francouzské kuchyni, po celém Balkáně, v Itálii, Španělsku a v Americe. Velmi aromaticky voní a pro svou jemnou svéráznou vůni a ostrou kořennou chuť se v kuchyni používají jako přísada do omáček, polévek, při přípravě salátů, majonéz, marinád, masových i rybích pokrmů. Dále při výrobě hořčice a estragonového octa. V lékařství slouží k výrobě léčiv pro povzbuzování žaludečních šťáv.

KARDAMON 
Jsou to drobná vrásčitá semínka tropického bylinného keře blízce příbuznému zázvoru, uložená v úhledných tobolkách. Tobolky se těsně před dozráním odstřihují nůžkami, protože z úplně zralých tobolek lehce vypadávají semena, ty se po té suší na slunci nebo v sušárnách, usušená se roztřídí podle barvy a velikosti. Podle způsobu zpracování se rozeznávají kardamomy bělené a nebělené, buď celé nebo mleté. Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Nejkvalitnější je kardomom indický a malabarský. Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům.  

SATUREJKA 
Je silně aromatická bylina - původem ze Středomoří a Malé Asie. Jako koření se užívá čerstvá i sušená nať sklízená v době květu. Obsahuje třísloviny a silici s antiseptickými účinky - užívá se při konzervování zeleniny a mas. Povzbuzuje chuť k jídlu, upravuje nadýmání - zabraňuje tvorbě plynů, má protiprůjmové účinky. Posiluje činnost žaludku, působí protizánětlivě a je dobrým prostředkem proti hlístům.Čerstvá se přidává do salátů, polévek, k nakládání zeleniny a hub, do vaječných, sýrových a luštěninových pokrmů. Sušená je vhodná do polévek, k rybám, při pečení drůbeže, k masům telecímu, mletému, zvěřině i houbovým jídlům.

SKOŘICE
Pochází z Číny a Indie, pěstuje se v celém asijském tropickém pásmu. Získává se z kůry stále zelených stromů skořicovníků.Látky v ní obsažené podporují chuť k jídlu, zlepšují trávení a působí proti nadýmání.Celou skořici užíváme při zavařování, do pudinků, kompotů, punčů, svařeného vína, vánočního čaje a také v parfumerii. Tradiční užití má v sladké kuchyni - do pečiva a cukrářských výrobků. V asijské kuchyni se užívá i při přípravě jídel z drůbeže a mas skopových i vepřových. Velmi chutná je ve špenátu a červeném zelí.  

ŠALVĚJ
babské ucho je polokeř ,,šalvěj lékařská" původem ze Středomoří. Roste planě a pěstuje se v Evropě a jižní Asii i Severní Americe.Užívají se čerstvé i sušené listy a vrcholky natě s poupaty. Obsahuje hořčiny, třísloviny, silici, hormony aj. látky, které mají antiseptické účinky, omezují pocení, ničí bakterie, podporují trávení a zlepšuje činnost jater a žlučníku.Používá se k přípravě polévek, všech druhů mas, ryb, zvěřiny, drůbeže, vnitřností, dává se do nádivek, paštik, marinád, dušené zeleniny, omáček, salátů, majonéz, do jídel vaječných i sýrových a ochucuje ocet a víno.

TYMIÁN
římská mateřídouška, vlašská mateřídouška pochází z rostliny tymián obecný - stále zeleného keře. Jako koření se užívají mladé výhonky a listy. Je jedno z důležitých, hodně rozšířených koření, pěstuje se hlavně ve Španělsku, Albánii, Itálii, Francii, Řecku.Pochází ze středozemí dnes roste planě v Evropě, Africe a USA. Obsahuje silici, třísloviny, hořčiny a látky a látky s desinfekčními účinky, proti střevním parazitům, podporuje trávení, omezuje nadýmání, mírní kašel a pomáhá při zánětech žlučníku.Přidává se do polévek, omáček, všech druhů masa, do paštik, salátů z brambor a rajčat, do rýže, těstovin, vaječných a sýrových jídel, do luštěnin, výborný je na pizzu a k nakládání zeleniny a hub. Aromatizuje ocet, marinády a salátové zálivky.

 ROZMARÝN
je stále zelený polokeř, ze které se jako koření používají čerstvé i sušené nejmladší a nejvýraznější listy. Pochází ze Středomoří, dnes se pěstuje v severní Africe, Asii, Evropě, USA a Mexiku.Obsahuje silici, glykosidy, fytoncidy, hořčiny, třísloviny aj. látky pomáhající při nechutenství, poruchách trávení a střevních kolikách. Stimuluje vylučování trávicích šťáv a činnost jater. Působí močopudně a protirevmaticky, omezuje růst bakterií, podporuje krevní oběh a čistí žaludek.Použití má při přípravě masových jídel, k rybám a zvěřině, do polévek, omáček, salátů, majonéz, pokrmů z vajec a hub, k nakládání zeleniny, aromatizaci octů, zálivek a marinád. 

Koření:

Kmín:  
-semena kmínu kořenného. Chuť a vůně - lehce štiplavá kořenitá chuť, příjemná vůně.Použití - chléb, pečivo, rybí a masité pokrmy, bramborové pokrmy, pomazánky, sýr, likér.
Bobkový list:
 
-listy vavřínu. Chuť a vůně -  nahořklá kořenitá chuť, svěží jemná vůně. Použití - masité, rybí a zvěřinové pokrmy, polévky, nálevy na nakládání.
Muškátový oříšek
- jádro pecky plodu dřeviny z čeledi myrtovitých. Chuť a vůně - kořenitá. Použití - polévky, omáčky, masité pokrmy, pečivo.
Hřebíček:  
- květní poupata stálezeleného stromu. Chuť a vůně - jemně štiplavá, silně vonný. Použití - do sladkých nebo do slaných pokrmů a omáček.
Jalovec:  
- plody jalovce. Chuť a vůně - pryskyřičnatá, nasládlá.Použití - marinády, zvěřinové pokrmy, gin, borovička.
Česnek:  
- cibule palice vytrvalé rostliny.Chuť a vůně - ostrá až pronikavá chuť i vůně. Použití - saláty, polévky, maso, zelenina, luštěniny, bramborák.
Zázvor:  
- oddenek nebo kořen rákosovité rostliny. Chuť a vůně - jemně až ostře palčivá chuť, nasládlá vůně. Použití - asijská kuchyně,pečivo, cukrovinky.
Karí:  
- směs mletého pepře, papriky, chilli, zázvoru, koriadru, kardamonu, hřebíčku, nového koření  a kurkumy. Chuť a vůně - podle složení mírně až ostře pálivá chuť, specifická exotická vůně. Použití - asijská kuchyně, zejména indická, masité, drůbeží, rybí, rýžové pokrmy.
Chilli papričky:  
- feferonky : - luskovité plody různých odrůd pálivých paprik.Chuť a vůně -ostrá chuť, bez zvláštní vůně. Použití - masité nebo zeleninové pokrmy, omáčky.
Paprika mletá:  
-  sladké nebo pálivé červené paprikové lusky. Chuť a vůně -  podle druhu od sladké , polosladké a ostře pálivou chuť, nevýrazné vůně. Použití - omáčky, guláše, masité pokrmy, na sýr a slaninu.
Pepř
- plody bobule klasu pepřovníku, podle zralosti černý, zelený nebo bílý (loupaný). Chuť a vůně - kořenitě ostrá nebo jemně štiplavá chuť i vůně. Použití -  prakticky do všech slaných pokrmů.
Šafrán: 
- sušené blizny květu šafránu. Chuť a vůně - palčivá, nahořklá. Použití - polévky, rýžové pokrmy, pečivo.
Vanilka: 
- nezralé plody tobolky popínavé orchideje. Chuť a vůně - nasládlá chuť se silnou příjemnou vůní. Použití - zmrzlina, krémy, moučníky, pudinky, cukroví.