BRAMBORY
Léta 1565-1570 se stala mezníkem v jídelníčku národů starého kontinentu. V té době totiž španělští mořeplavci přivezli z Jižní Ameriky do Evropy první brambory.
Pravlastí brambor, stejně jako dalších lilkovitých rostlin (rajčat, lilku, paprik či tabáku), jsou horské svahy jihoamerických Kordiller, na nichž rostly jako plané rostliny. K nám přivezli první brambory mniši Františkáni zhruba v polovině 18. století. Zprvu byly brambory pěstovány v klášterních a šlechtických zahradách a servírovány na hostinách jako lahůdka, dochucené cukrem a skořicí.
Druhy brambor:
brambory s hladkou slupkou a lojovitou dužinou
žluté či žlutobílé barvy, které mají protáhlý tvar (ledvinky, rohlíčky)
a menší obsah škrobu. Jsou vhodné jako příloha a pro přípravu salátů.
brambory s drsnější slupkou a bílou
dužinou jsou škrobovité, moučnaté a po uvaření se rozpadají. Tyto
brambory jsou vhodné pro přípravu bramborového těsta, knedlíků a kaší.
červené brambory ty mají univerzální použití.
Kalorická
a výživná hodnota ve 100g brambor
Energie: 250 kj
Bílkoviny: 1,3g
Sacharidy: 13,8g
Tuky: 0,2g
vitamin C: 6 mg
fosfor: 45 mg
hořčík: 25 mg.
Obsah živin se v bramborách od doby
sklizně během skladování mění. Nejvíce vitamínu C obsahují čerstvé
brambory, nejvíce živin pak ty nejstarší brambory.
Tipy a triky:
Když chcete mít smažené
brambory uvnitř vláčné a přitom křupavé, smažte je nadvakrát. Nejprve
zvolna, pak je odceďte, nechte odpočinout a před podáváním prudce dosmažíte.